De macht van de zorgverzekeraar

‘Reconstructies na kanker worden standaard vergoed, behalve bij borstkanker. Zorgverzekeraars keuren veel van de aanvragen voor het vergoeden van vervolgoperaties na een eerste reconstructie van geamputeerde borsten af’, zo kopt het NOS journaal

Vrouwen die te maken hebben gehad met een operatie na borstkanker, hebben vaak last van pijn en soms kan een hersteloperatie soelaas bieden.
Maar dat gaat niet zomaar want zorgverzekeraars keuren dergelijke operaties vaak af.

Criteria voor een hersteloperatie

Criteria voor een, in onze ogen noodzakelijke operatie, worden opgesteld door de zorgverzekeraar zelf. En die criteria zijn soms bizar.
Is het bijvoorbeeld zichtbaar door de kleding heen, waar zit de deuk of is het implantaat wel oke of lekt deze?
De beoordeling voor een operatie is zo streng dat veel vrouwen niet eens in aanmerking komen voor een operatie.
Volgens artsens klopt dit beleid niet want zorgverzekeraars spreken en zien de patient niet eens.

Operaties bij mannen altijd goedgekeurd

Het wordt nog vreemder want wanneer een man te maken heeft gehad met bijvoorbeeld peniskanker wordt door zorgverzekeraars nergens over gepraat. Zij krijgen elke operatie die nodig is gewoon vergoed. Geen vragen, geen criteria, niets. En daarmee kunnen wij stellen dat er hier sprake is van rechtsongelijkheid.

Zorgverzekeraars gaan in gesprek

Naar aanleiding van de uitzending van het journaal gaan zorgverzekeraars nu in gesprek met artsen. Wij hopen dat vrouwen dezelfde rechten zullen krijgen als mannen met kanker.

 

terug naar home