Marieke Manders – Vrouw en Politiek

 

Er liep eens een vrouw over een zandpad bij de Groote Peel…

Op een mooie nazomerdag in september 2019 liep ik als “vrouw van middelbare leeftijd” zoals mijn man mij altijd gekscherend pleegt te noemen, door het mooie buitengebied van Nederweert. Ik voelde me goed. Ik had net een belangrijke beslissing genomen. Ik ging stoppen met mijn goed betaalde baan. Ik leerde er weinig tot niets meer, de stress was onverminderd groot en ik voelde weinig tot geen waardering meer voor al mijn geploeter. En misschien wel het allerbelangrijkste; ik voelde ook niet langer de noodzaak om mijn eigen behoeften ondergeschikt te maken aan ons gezinsinkomen. Bevrijd van een structureel gevoel van onbehagen vroeg ik mij af wat ik eens zou gaan doen met de zeeën van vrije tijd die ik over een poos zou krijgen. En binnen no time wist ik het: ik wilde proberen of ik GroenLinks in onze regio op de kaart zou kunnen zetten!

Studenten politiek

Tijdens mijn studie biologie gedurende de tachtiger jaren in de vorige eeuw werd ik in Groningen actief in de studentenpolitiek. Via subfaculteit, subfaculteitsbestuur en faculteitsraad werd ik in 1989 fractievoorzitter van de vijfkoppige linkse studentenfractie. Met name het werk in de universiteitsraad vond ik echt heel leuk. Ik merkte dat wij als kleine fractie steeds meer invloed kregen. Doordat we ons heel serieus met het raadswerk bezighielden en ook andere fracties dat in de loop van het jaar meer en meer gingen waarderen, lukte het ons steeds beter om draagvlak voor onze standpunten te krijgen.

Politieke aspiraties

Na mijn afstuderen vond ik – met veel moeite – een baan. De werkeloosheid was groot en ik ging iets doen wat ik tijdens mijn studie biologie niet voor mogelijk had gehouden. Ik werd artsenbezoeker voor een farmaceutisch bedrijf. Het was mij meteen duidelijk dat dit geen “match made in heaven” was met de fusiepartij van PPR, PSP, CPN en EVP waar ik vlak na haar oprichting lid van was geworden en waar ik mijn hart aan had verpand. Dus zette ik al mijn politieke aspiraties op een laag pitje en focuste ik mij op mijn gezin en op mijn carrière.

We kregen drie kinderen en in die tijd was er alleen nog maar fatsoenlijke kinderopvang te vinden voor kinderen t/m 4 jaar. Het overblijven was bij onze oudste al een drama. Dus toen onze tweede naar de basisschool ging, stopte mijn man met werken. De reden waarom mijn man stopte en niet ik was eenvoudig. Kinderen kosten veel geld. En ik verdiende gewoon veel meer dan mijn man. Bovendien stelde mijn toenmalige werkgever zich op het standpunt dat als je niet fulltime wilde werken, je gewoon mocht vertrekken. En ik was zo blij dat ik eindelijk werk had, dat er werkelijk geen haar op mijn hoofd was die ook maar een seconde over deze mogelijkheid wilde nadenken.

 

Lokale politiek

Maar nadat wij voor mijn carrière van Amersfoort naar Nederweert verhuisden, kreeg ik in politiek opzicht wel een vet probleem. Lokaal waren er slechts 5 partijen actief: de VVD, het CDA de PvdA en twee lokale partijen. Als overtuigd GroenLinkser voelde ik me nergens toe aangetrokken. Dit had ik nog nooit gehad. Het bijwonen van verkiezingsdebatten hielp me ook niet. En stemwijzers kennen we hier niet. Bovendien was de stikstofcrisis in 2019 in volle omvang duidelijk geworden voor iedereen. Ik woon hier midden tussen de agrariërs. En dat er iets moest gaan gebeuren was wel duidelijk. Voor mij voelde het dan ook heel logisch om te gaan onderzoeken of ik met al mijn werkervaring en vanuit mijn trouwe liefde aan GroenLinks niet een bijdrage zou kunnen leveren aan het vinden van een goede lokale oplossing voor deze en een aantal andere uitdagingen waar ik hier ook al tegenaan was gelopen.

Lijsttrekker GroenLinks Nederweert

Al snel ontmoette ik andere GroenLinksers. En GroenLinksers zijn doorgaans echt hele leuke en lieve mensen. Alleen al deze nieuwe contacten maakten mij gelukkig. Aanvankelijk focusten we ons uitsluitend op onze veel grotere buurgemeente Weert met ruim 50 duizend inwoners. Maar toen we merkten dat het daar eigenlijk allemaal best lekker ging lopen, besloten we om ook in Nederweert mee te gaan doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. En in relatief korte tijd hebben we ook hier een prachtig team kunnen vormen. We hebben een mooi verkiezingsprogramma geschreven en ik ben dan ook supertrots dat ik mijzelf lijsttrekker mag noemen van GroenLinks in Nederweert!

 

Ben je benieuwd geworden naar wie we zijn en wat we doen?
Kijk dan snel op onze website: https://nederweert.groenlinks.nl

terug naar nieuws