Kunstvlogs door NPOCultuur deze week te zien op Instagram

Volgens NPOCultuur is er meer aandacht nodig voor vrouwen in de kunst en dat onderschrijven wij van harte.
Kunst is namelijk één van de missies van het platform. Vrouwenkunst.

Rachel Pouwer en kunstvlogs

Rachel Pouwer gaat door middel van kleine kunstvlogjes onder andere jongeren inspireren en kennis laten maken met kunst.
Dat doet zij door korte filmpjes te maken en te publiceren op het Instagram account van @NPOCultuur.
De hele maand november staat in het teken van vrouwenkunst en deze hele maand kun jij genieten van  haar vlogjes.
Met elke week een nieuw thema!

Betrap jij jezelf er wel eens op dat je voor wat inspiratie en ontspanning je Instagram-app opent en zo’n 50 stories later afgedwaald en eigenlijk geen stap verder bent?

Volg nu @npocultuur en wij beloven dat je in november je dagelijkse inspiratie en kennis krijgt in de Kunstvlogs van Rachel Pouwer en omroep NTR.
Je ontdekt kunst via Insta-stories terwijl je thuis op de bank zit of op de trein wacht. En daarvoor hoef je echt geen kunstgeschiedenis gestudeerd te hebben. Rachel helpt je op weg maar leert je vooral ook zelf kijken en op
ontdekking gaan.

Wat zie je? Wat is het verhaal erachter? Wat voel je erbij? En waar kan je meer zien?

Van schilderijen tot foto’s, textiel en video. En van wereldberoemd tot onontdekte toppers.

THEMA’S: VAN BLINGBLING TOT MENTAL HEALTH

De Kunstvlogs duiken iedere week van november in een ander thema:

• DANSEN (1 t/m 5 november 2021)
De dansclubs zijn weer open, de kroegen zijn weer vol en festivals worden weer opgebouwd. Dat betekent maar een ding: we kunnen weer met elkaar dansen! Om dat te
vieren, kijken we naar dans in de kunst.
En dat is interessant want: is dansen in veel opzichten juist niet het tegenovergestelde van schilderen of fotograferen? Terwijl de beeldende kunst namelijk een bevroren, statisch moment in de tijd vastlegt, gaat dans juist om beweging, dynamiek en verandering.
Misschien zie je dans daarom zo vaak terug in fotografie en schilderkunst? Of misschien gewoon omdat dansen iedereen vrolijk maakt?

• VROUWEN POWER (8 t/m 12 november 2021)
Kun je vijf vrouwelijke kunstenaars opnoemen? Voor veel mensen is dat moeilijk, terwijl het opnoemen van vijf mannelijke kunstenaars geen probleem lijkt te zijn. En dat is niet gek want vrouwen zijn in de kunst nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd. Kunstwerken van vrouwen worden minder tentoongesteld (zo’n 13%), minder verkocht op kunstbeurzen (zo’n 2%) en minder vertegenwoordigd door galeries (zo’n 10%).

Kortom: vrouwelijke kunstenaars zijn lang niet zo zichtbaar als mannelijke kunstenaars. Maar daar brengen de Kunstvlogs verandering in. We laten je kennismaken met vijf Power Vrouwen in de kunst zodat je aan het einde van deze week gemakkelijk die vrouwelijke kunstenaars uit je mouw kunt schudden!

• BLINGBLING (15 t/m 20 november 2021)
De Kunstvlogs in de derde week zullen van je beeldscherm afspatten want Rachel neemt je me naar 5 kunstwerken in het thema Blingbling, een term uit de
straattaal die verwijst naar alles wat rijkdom uitstraalt en – het liefst – glanst en glimt en glittert. Van portretten uit de 17e eeuw en het kasteel van Versailles tot een wereldberoemde met duizenden diamanten bezette schedel. Hoe hebben we de afgelopen eeuwen rijkdom en overvloed laten zien? En welke rol speelde kunst daarin?

MENTAL HEALTH (23 t/m 27 november 2021)
De laatste week van november staan de Kunstvlogs in
het teken van Mental Health. Want wist je dat wetenschappelijk is bewezen dat kunst bijdraagt bij aan je gezondheid?
Het kijken naar of ervaren van kunst kan helpen bij het verlichten en verminderen van depressies, bij rouwverwerking en het stimuleren van sociaal contact. In de Kunstvlogs bekijken we de kunst vanuit verschillende Mental Health-invalshoeken. Van troostende en rustgevende kunstwerken tot kunstenaars met mentale gezondheidsproblemen en het verwerken van heftige levensgebeurtenissen door middel van kunstwerken.