Kunstenares Denise Rosenboom brengt op Internationale Vrouwendag een ode aan historische vrouwen

Op 8 maart a.s. is het wereldwijd Internationale Vrouwendag, een dag die elk jaar in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.
Het overkoepelende thema in 2021 is “Invloed met Impact”. 

 

Denise Rosenboom

 

Denise Rosenboom, een Amsterdamse kunstenares en feministe, draagt Internationale Vrouwendag en het gekozen een thema een warm hart toe en creëert graag meer awareness hiervoor. 

Wonend aan de Amsterdamse Nieuwmarkt raakte Denise ruim twee jaar geleden gefascineerd door het standbeeld ter ere van de volksschrijver Bredero. Zij versierde het beeld al eerder met de door haar ontworpen Pussy Pendant, een ketting in de vorm van een vulva. Nieuwsgierig naar het verhaal achter het Bredero standbeeld ging ze op onderzoek uit en dit leverde een mooie lijst met vrouwelijke standbeelden op, ieder met een te weinig gehoord verhaal volgens Rosenboom. 

 

Speciaal voor Internationale Vrouwendag

 

Speciaal voor Internationale Vrouwendag heeft Denise haar netwerk ingeschakeld om deze standbeelden op 8 maart te voorzien van een Pussy Pendant en op deze wijze aandacht te vragen voor de verhalen van deze vrouwelijke helden en bovendien het thema “Invloed met Impact” aan te tonen. In meer dan 30 steden in Nederland en het buitenland prijken op 8 maart Pussy Pendants op de borst van vrouwelijke helden. Onder andere in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Leeuwarden, Groningen, Venlo, Nijmegen, Oss, Tilburg, Utrecht maar ook in Berlijn, Barcelona, Londen en Kopenhagen worden standbeelden voorzien van een ketting bij onder andere Wilhelmina Drucker, Aletta Jacobs en Mata Hari.

“Ik hoop dat op 8 maart al deze standbeelden van vrouwen die invloed en impact in onze geschiedenis hebben gehad in het licht worden gezet. Maar net zo belangrijk zijn alle mensen die ik om me heen heb verzameld om dit plan te laten werken. Het is mooi om te zien hoe in deze pittige tijd samen wordt gewerkt door vrouwen en mannen die elkaar niet kennen. Door deze spontane actie is er een mooi nieuw netwerk ontstaan” aldus Denise Rosenboom.

 

Denise Rosenboom

 

Denise Rosenboom (42) woont en werkt in Amsterdam. Ze is geschoold aan de KABK en de Rietveld Academie en werkt als beeldend kunstenaar, illustrator, graficus en tekendocent. Haar drijfveer en gedurfde werk is al jaren een aanwinst voor de kunstwereld. Haar kunstwerken worden gezien als taboe brekend. Ruim 6 jaar geleden ontwierp Rosenboom de ‘Pussy Pendant’, een ketting in de vorm van een vulva. De ketting maakte al snel furore en kon rekenen op een hoop aandacht. Menig bekende Nederlander is een trotse bezitter van de ketting. De kettingen zijn allemaal uniek en worden met de hand gemaakt. Rosenboom wil met de kutketting de boodschap uitdragen dat we diversiteit moeten vieren en dat de vulva heel normaal is, we komen er tenslotte allemaal vandaan!

 

De Pussy Pendant

 

De Pussy Pendant is te koop via de webshop www.pussy-pendant-shop.nl maar ligt ook in de museumshops van het Stedelijk museum, Museum Voorlinden en het Vagina Museum in London. Momenteel is een deel van de beeldende kunst van Denise te zien in een gezamenlijke expositie met bevriend kunstenaar Bagua Jody genaamd “Le dernier jour”. Binnenkort opent Rosenboom midden op de wallen een Pussy Pendant atelier, gesitueerd in een van de leegstaande peeskamers en brengt zo een creatieve invulling aan de door haar zo geliefde buurt.