Rabia Adeviye Tekin is 2e-jaars studente Rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, nog maar 21 jaar oud en verkozen tot nummer 2 op de kieslijst van D66 Doesburg als kandidaat-raadslid.

Wist je dat er in Nederland meer CEO’s zijn die Peter heten dan CEO’s die vrouw zijn? Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in besluitvormende posities en hebben hiermee een stuk minder invloed dan mannen. Tijd om hier verandering in te brengen! Ik wil elke vrouw motiveren, inspireren en ondersteunen voor een rol in de politiek.

Vrouwen zijn al jarenlang ondervertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. Zo heeft Nederland nog nooit een vrouwelijke minister-president gehad en is het merendeel van de Tweede Kamerleden man. In andere politieke organen ligt de vertegenwoordiging van vrouwen nog lager, zoals in gemeenteraden. Rabia wil daar iets aan doen. “Ik vind het jammer dat vrouwen zich niet bezighouden met wat er in hun buurt gebeurt. Ik doe dat wel, voor een betere toekomst voor mij en alle vrouwen, en zie dat er best veel kan verbeteren. Dat is de reden waarom ik me ben gaan verdiepen in de politiek en mij heb opgegeven als kandidaat-raadslid. Ik wil graag aan iedereen, vooral aan vrouwen, laten zien dat politiek toch niet alleen voor mannen is. Door middel van sociale media probeer ik de spelende kwesties onder de aandacht te brengen bij de burgers, een goed geïnformeerde burger is erg belangrijk voor mij.’’

Het relatief lage percentage vrouwen in de politiek komt in mijn ogen, onder andere door stereotypes. Daardoor hebben we bepaalde verwachtingen van mannen en van vrouwen.
Daarentegen geloof ik dat wij, de vrouwen in de politiek, fungeren als rolmodel voor vrouwen en meisjes in de maatschappij, en zo zorgen voor een afspiegeling van de maatschappij in de politiek.

“Vrouwen zijn van groot belang voor de gemeenten”, vervolgt Rabia. ‘’Ik wil dat alle vrouwen geloven in hun kracht, stem en bijdrage. Jouw stem is belangrijk en kan echt het verschil maken.
Laat je stem horen. Geloof in je capaciteiten en je eigen kracht, ik geloof ook in jou!’’

 

terug naar nieuws