Rol-ongeloof

Wanneer mensen ervan uitgaan dat je niet de leiding hebt omdat je een vrouw bent

Toen een digitale marketeer die we Alexandra zullen noemen alleen vergaderingen bijwoonde, vroegen klanten vaak: “Wachten we op hem om aan te komen?” “Hem” was een denkbeeldig persoon, Alexandra’s vermeende mannelijke baas. De klanten namen aan dat Alexandra een ondersteunende rol had in plaats van de belangrijkste beslisser.

Een tijdlang bagatelliseerde Alexandra de fout uit angst om de klanten te beledigen, maar realiseerde zich al snel dat hun neerbuigende kijk de discussies beperkte. Zoals ze uitlegde: “Een onderhandeling ingaan waar de andere persoon je in feite meteen vertelt dat ze je minder vinden dan, zelfs voordat je je mond opent, was en is demoraliserend.”

Alexandra’s ervaring is niet uniek. Veel vrouwen hebben soortgelijke aannames over hun posities in hun organisatie meegemaakt. We stellen een nieuwe term voor dit gedrag voor: rolongeloof.

Roloongeloof

Roloongeloof is een vorm van genderbias waarbij vrouwen ten onrechte worden aangenomen in een ondersteunende of stereotiep vrouwelijke rol – secretaresse, administratief medewerker, rechtbankverslaggever, verpleegster, vrouw, vriendin – in plaats van een leiderschaps- of stereotiep mannelijke rol, zoals CEO, professor, advocaat, arts of ingenieur. In deze gevallen moeten vrouwen extra energie en tijd besteden om hun rol te benadrukken en soms zelfs te bewijzen. Hun woorden kunnen het geloofwaardigheids- en autoriteitsgehalte missen dat inherent is aan hun positie. Roloongeloof kwam naar voren als een veelvoorkomend thema in onze onderzoeksdataset van verhalen van vrouwen uit interviews, open-ended enquêteresultaten, socialemediaberichten en openbare artikelen.

Veel vrouwen op Twitter hebben frustratie geuit over rolongeloof. Sommige vrouwen kregen gewoon te horen dat ze er niet uitzien als iemand in een door mannen gedomineerde rol (“je ziet er niet uit als een ingenieur”) of werden ongelovig ontvangen. Bijvoorbeeld, een vrouw werd voorgesteld aan een mannelijke vriend van een collega, en de vriend uitte verbazing dat ze een verslaggever was, waarbij hij uitlegde dat hij ervan uitging dat de vrouwen in de redactie “de verhalen voor de mannen aan het typen waren.” Roloongeloof kan zelfs een veiligheidskwestie zijn; een geomicrobioloog raakte gewond in haar eigen laboratorium toen een jonge mannelijke medewerker niet naar haar wilde luisteren.

Vrouwen van kleur vinden zichzelf vaak onderworpen aan rolongeloof

Op Twitter beschreven verschillende vrouwelijke artsen dat ze werden aangezien als de vrouw of vriendin van een arts, zoals Dr. Uché Blackstock recent opmerkte: “Voor de zoveelste keer werd me vandaag weer gevraagd door een parkeergarage-medewerker (kijkend naar mijn MD-kentekenplaat voor ziekenhuisparkeren), ‘Ben jij de dokter of is je man dat?'” Op een welkomstpicknick voor een fellowship werd Dr. Jennifer Huang bijvoorbeeld ten onrechte aangezien voor de vriendin of vrouw van een andere fellow, en Dr. Nancy Yen Shipley werd aangenomen als de vrouw van een arts tijdens een fellowship-interview. Dr. Yen Shipley merkte op: “Ik bedoel, ik ben een vrouw. Van iemand anders. Die niet bij de fellowship-mixer is.”

Roloongeloof kan zelfs gebeuren bij vrouwen die werken in functies die niet door mannen worden gedomineerd. Auteur Kalani Pickhart werkt in een ondersteunende rol op een universiteit. Ze deelde onlangs dat wanneer docenten erachter komen dat ze een roman publiceert, “je kunt zien dat hun brein kortsluiting maakt, zoals, ‘Wacht, je zou alleen in staat moeten zijn om mijn kopieën te maken.'” In een ander voorbeeld heeft een schoonheidsspecialiste klanten gehad die vroegen om door een mannelijke medewerker hun make-up te laten doen omdat “die types gewoon veel beter zijn.”

Roloongeloof is schadelijk voor zowel individuen als organisaties

Niet alleen moeten vrouwen hun emoties beheersen terwijl ze herhaaldelijk worden betwijfeld en extra tijd en energie besteden om hun rollen te benadrukken, maar het kan ook hun carrièretrajecten belemmeren. In situaties waar beoordelingen kunnen worden gebaseerd op tijdige reacties, zoals in klantenservice of technische ondersteuning, kunnen de beoordelingen van een vrouw lager zijn simpelweg omdat ze tijd moet besteden aan het verdedigen van haar expertise voordat ze zich kan richten op het probleem van de klant. Wanneer vrouwen niet worden gezien als een leider, ingenieur of arts op dezelfde manier als mannen, zijn ze misschien minder geneigd om te worden aangenomen voor door mannen gedomineerde rollen of in aanmerking te komen voor promoties. Binnen organisaties dient rolongeloof om genderongelijkheid in stand te houden en belemmert het de voordelen van een inclusieve personeelsbezetting. Wanneer alleen een bepaald profiel of type werknemer (meestal een blanke man) wordt gezien als in staat om autoriteit uit te oefenen of leiderschap te tonen, mist de organisatie de wijsheid en perspectieven van ondervertegenwoordigde groepen – perspectieven die zijn aangetoond om de prestaties van de organisatie te verbeteren.

 

terug naar home