Scheerarmoede

Ik hoor jullie al denken. Scheerarmoede?
Ja. Inderdaad.
Er is veel te doen geweest om de menstruatiearmoede bij vrouwen. Van een klein onderzoek ging het ineens bijna wereldwijd en Schotland is dan nu het eerste land waar menstruatie artikelen gratis zullen worden verstrekt. 
Dat is natuurlijk goed nieuws want overal heerst menstruatiearmoede. Niet alleen in Nederland.

Menstruatie komt elke maand weer terug..of je het wil of niet

Tenzij je een spiraaltje hebt. De kans dat je dan nog menstrueert is vrij klein. Niet iedereen wil een spiraaltje en dus zit je als vrouw tot aan je overgang met de ellende van menstrueren.
In Nederland zijn inmiddels een aantal projecten gestart waarbij er ook gratis artikelen te krijgen zijn, mocht je geen geld hebben voor maandverband of tampons.
Een gedeelte van die initiatieven wordt gefinancierd door het Armoedefonds.

Het is dan ook mooi om te zien dat er meer en meer initiatieven van de grond komen. Toch vragen wij ons af hoe het zit met de mannen.

Scheerartikelen zijn duur; hoe zit het met scheerarmoede?

Wil je niet je baard of snor laten groeien dan zul je je regelmatig moeten scheren. Daar waar de één het doet met een elektrisch apparaat zijn er ook veel mannen die het ‘ouderwetse’ mes met schuim gebruiken. En we weten ook allemaal dat die mesjes een rib uit je lijf kosten.
Hoe zit het dan met mannen die dit amper of niet kunnen betalen? Hebben zij last van scheerarmoede?
Is er ooit onderzoek gedaan naar scheerarmoede? Hoeveel mannen kunnen zich een scherp mes niet veroorloven?

Een gemiddelde man scheert zich 350 keer per jaar.  Met een elektrisch scheerapparaat zijn je kosten op jaarbasis ongeveer € 10,00 maar scheer je handmatig dan komen die kosten al snel op de € 230,00 per jaar.
Elektrisch scheren is dus vele malen goedkoper en toch kiezen mannen massaal om ‘nat’ te scheren. 
Nu kun je zeggen dat dit een keuze is, maar in feite geldt dat voor menstruatiearmoede eveneens. Je kunt er namelijk voor kiezen  om bijvoorbeeld een spiraaltje te nemen. Of de pil door te slikken.
Voor mannen is het dus eenzelfde dilemma.

In het kader van ene gelijkwaardige positie van zowel mannen als vrouwen, is dit een vraag die ons al even bezig houdt.

Wat is het gevolg van het gratis verstrekken van menstruatiemiddelen? Zijn we dan nog gelijkwaardig?

Wil je ieder mens gelijkwaardig behandelen dan zou het de moeite waard zijn om eens onderzoek te doen naar scheerarmoede. Zonder dollen.
“De kosten van scheren bij mannen liggen ongeveer gelijk aan de kosten van een week menstrueren dus in dat opzicht zou het helemaal niet zo gek zijn om eens te onderzoeken of er scheerarmoede heerst in Nederland.