Sociaal advocaat Gerritsen verhoord tijdens parlementaire enquête

Daar waar het verhoor met oud minister Kamp pinnig en bijna vijandig te noemen viel, zo anders was het verhoor met sociaal advocaat Gerritsen afgelopen vrijdag.

Waar gaat het ook al weer over?

Op dit moment loopt er een parlementaire enquête over de wet fraudebestrijding. Een omstreden wet die feitelijk door alle adviesorganen werd afgeschoten omdat het niks zou bijdragen aan de 1% fraude die gepleegd werd in het sociale domein. Bijvoorbeeld de bijstandswet of uitkeringen via het UWV of SVB.
Ondanks dat rapporten zeiden dat fraude slechts 1% was, wilde oud minister Kamp zijn zin doordrijven en heeft willens en wetens de wet doorgevoerd met grote gevolgen.
Wat echter blijkt is dat deze wet niet zozeer bedoeld was om fraude op te sporen maar om ruim 180 miljoen euro’s binnen te slepen.
Het gevolg van de handelingen van het kabinet heeft geleid tot duizenden, onterechte slachtoffers. 

Echter Kamp blijft volhouden dat de verantwoordelijkheid ligt bij bijvoorbeeld de ouders van de kinderopvangtoeslag en bij uitkeringsgerechtigden zelf.
En dat terwijl alle adviesorganen het hebben geprobeerd uit te leggen dat deze wet echt veel te ver ging. De gevolgen kennen wij allemaal.

Sociaal advocaat Gerritsen komt met parktijkvoorbeelden

Afgelopen vrijdag was het de beur aan sociaal advocaat Gerritsen. Zij werkte in gemeenten en ondersteunde kwetsbare mensen die beticht werden van fraude zonder dat zij zichzelf maar iets bewust waren. Het zijn schrijnende gevallen waar bij terugvorderingen van € 70.000 of meer geen uitzonderin waren.
Zo vertelt zij bijvoorbeeld ook dat de gemeente Enschede een keiharde aanpak had en de menselijke maat totaal uit het oog verloren was. Sterker nog: deze gemeente heeft gebruik gemaakt van de extra toegezegde financiën vanuit het Rijk als zij nog meer mensen zouden opsporen voor fraude. En daar ging deze gemeente gretig op in.

Overigens werden sociaal advocaten steeds minder betaald. Zij werken met name met toevoegingen. Dat betekent dat de overheid de vergoeding betaald maar deze werd steeds minder. Daar waar alle lonen stegen, moesten de advocaten het met steeds minder doen. En dat heef gevolgen gehad voor de kwetsbare mensen die hulp nodig hadden.

Doel van de enquête

Het doel van de enquêtecommissie  is helder te krijgen waar het zo vreselijk mis is gegaan met de wet fraudebestrijding en ondertussen komt dat beeld beter en beter naar boven. Het valt oud minister Kamp aan te rekenen dat hij alle adviezen in de wind heeft geslagen.

De debatten duren naar verwachting tot 6 oktober en velen zullen nog gehoord worden. Het verhoor van sociaal advocaat Gerritsen was, net als de verhoren van e gedupeerden een schrijnend voorbeel van hoe het zo mis heeft kunnen gaan.

Debatten zijn te volgen op debatdirecttweedekamer.nl