Solidariteit onder vrouwen

Internationale Vrouwendag is ontstaan doordat vrouwen in de twintigste eeuw samen hebben gestreden en opkwamen voor hun rechten. Sinds 1912 staat deze dag ieder jaar in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Ik neem je graag mee in mijn ervaring met solidariteit onder vrouwen.

Solidariteit onder moeders

Toen ik (Sylvia) zwanger was merkte ik veel solidariteit onder vrouwen, met name de groep ‘Moeders’. Ze probeerden me te steunen tijdens de zwangerschap en me voor te bereiden op de bevalling. Want makkelijk en pijnloos gaat het nooit, dat weten ze allemaal. Je bent niet alleen! Dat gevoel kreeg ik van de vrouwen om mij heen.

En dan is de kleine daar. Als kersverse moeder ben je zo ontzettend gelukkig want jíj hebt de mooiste baby van de wereld in je armen. Echter breken nu ook de slapeloze nachten aan, momenten waarop je het even niet meer weet en twijfelt of je het allemaal wel goed doet. Gelukkig zijn de ‘Moeders’ er voor elkaar en met de benodigde tips en begrip sta je sterk.

Meemoeders en duo-moeders

Mijn dochtertje groeit op in een roze gezin. Dat betekent dat zij niet alleen mij als biologische moeder heeft, maar ze heeft nog een moeder. Een moeder die met heel haar hart net zo veel van haar houdt als ik.

Binnen roze gezinnen zoals wij, is er dus ook een grote groep moeders die niet zelf hun kindje gedragen en gebaard hebben. Deze vrouwen wordt ook wel meemoeders of duo-moeders genoemd. Zelf vind ik dat een term die te kort doet aan hun moederschap, daarom noem ik ze hart-moeders. Ze doen niet zomaar een beetje mee. Zij zijn ook volledig moeder en hebben vooraf hun eigen traject doorlopen. Weliswaar niet met zwangerschapskwaaltjes en bevallingspijn. Maar vaak een emotioneel traject waarbij verwerkingen plaats vinden op allerlei gebieden; zelf geen biologisch kind zullen krijgen en herkenning zien, geen zwangerschap en bevalling meemaken, een derde persoon (vaak een zaaddonor) bij dit intieme traject moeten betrekken en ga zo maar door.

Solidariteit voor hart-moeders

Echter blijkt in de praktijk dat die solidaire groep vrouwen die elkaar zo goed steunt en begrijpt, hier even hapert. Hart-moeders worden vaak niet gezien als ‘échte’ moeder van het kindje. Ze krijgen reacties zoals; “jij had het lekker makkelijk want je hoefde niet te baren”, “wie is de échte moeder?”, “wil je zelf ook nog kinderen?” of ze worden simpelweg genegeerd als het aankomt op beslissingen.

Op Internationale vrouwendag staan we stil bij solidariteit onder vrouwen over de hele wereld. Daarom roep ik als oprichter van Pink Parents – Platform voor roze ouders, alle moeders op om meer solidariteit tonen aan de Hart-moeders. Want ook zij verdienen deze steun en acceptatie van de ‘Moeders’! 

Pink Parents

Wil je meer weten over mijn roze gezin en die van anderen? Kijk dan op PinkParents.nl, hier vind je ervaringen, informatie en de leukste kadootjes om jouw solidariteit te tonen.

solidariteit vrouwen pinkparent
pink parwent
solidariteit onder vrouwen