Vintage shoppen

Vintage shoppen bij kringloopwinkels in de hoop kleding uit de jaren ’70 en ’80 te kunnen vinden.

Dat is wat deze twee jonge meiden doen. Ze kopen niet meer bij  de grote kledinggiganten maar kopen bewust kleding bij de kringloopwinkels.
Madelief (18 jaar) is een meisje wat bewust koopt bij kringloopwinkels. “Het maken van kleding kost ontzettend veel energie en brengt veel CO2 uitstoot met zich mee”, is haar mening.
Evelien (17 jaar) shopt omdat je bij de kringloopwinkels juist leuke kleding voor weinig kan vinden. Dat daarmee het milieu ontzien wordt is voor haar minder van belang.
Toch bijft Madelief haar vertellen dat ze er goed aan doet om bij kringloopwinkels te kopen. “Er wordt teveel kleding weggedaan terwijl het echt nog goed draagbaar is. Dat is gewoon zonde! Bovendien wordt veel kleding nog gemaakt door kinderen en daar wil ik in ieder geval niet aan bijdragen”.

Een leuke jurk voor nog geen vijf euro!

Ik ging een dagje met deze meiden mee; vintage shoppen.
Gestart bij de kringloop in Wolvega, via Meppel naar de kringloop Staphorst en werkelijk alle kleding werd stuk voor stuk bekeken. Het werkte aanstekelijk want aan het eind van de dag kwam ik ook thuis met een super leuk jurkje voor slecht € 4,50! (Het jurkje is nog verkrijgbaar bij de ‘gewone’ winkel voor € 89,99!!)

Ik vind deze meisjes rolmodellen. In plaats van dure merkkleding te kopen, kopen zij kleding waarvan zij blij worden, ongeacht het merk.
Meisjes die, al is het maar op een klein detail, bewust proberen te leven.

En ach, dat ze vervolgens snoepgoed kopen bij de gigant op de foto…het zij ze vergeven. Als dit het begin is van hun bewustwording ben ik allang blij!