Dit jaar viert Nederland 100 jaar vrouwenkiesrecht.
Op 3 juli 1918 werd Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen.
Maar hoe staat het met de positie van vrouwelijke politici nu?
En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier?
Politiek historica Eveline van Rijswijk maakt met haar audiovisuele onewomanshow De Première de balans op na één eeuw vrouwen op het Binnenhof.

Van een speciale “toiletkamer” in 1918 tot aan plastic rondom een tafelpoot zodat de panty van de eerste vrouwelijke minister tijdens de ministerraad niet stuk ging in 1956: het Binnenhof moest zich duidelijk voorbereiden op de komst van vrouwelijke politici.

Van Rijswijk onderzoekt de entree van vrouwen in de politiek en staat stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad.
Want hoewel Marga Klompé – die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier – zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor.
Om dat te bereiken geeft ze zelfs – wetenschappelijk onderbouwde – tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Na afloop van de voorstelling gaan we in gesprek met Lilianne Ploumen (politicus), Zehra Sariaslan (beleidsmedewerker Atria en voormalig raadslid) en Eveline van Rijswijk.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis

Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Entree: € 15,00