Vrouw anno 2022 Esther Pelgrom

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven:

Ik ben Esther Pelgrom, zangeres, songwriter en fluitiste.  Ik ben 51 jaar. Getrouwd en Moeder van 3

Hoe zou jij jezelf omschrijven en hoe zien anderen jou?

Ik zie mezelf als een creatieve ziel. Ik ben nieuwsgierig, gevoelig en haal inspiratie uit dagelijkse dingen om mij heen. Ik hou van het leven, van kunst in al haar vormen maar vooral van muziek. Ik sta en ga voor diversiteit in het leven, in mensen en in mezelf. Alles in Full Color. In het verlengde van kleur staat voor mij beweging. Ik kan niet zo goed tegen stilstand. Wat niet betekent dat ik ook wel eens graag de rust op zoek. Maar mijn motto is: Passie is er ook in de stilte.

Anderen noemen mij een gepassioneerde muzikale duizendpoot. Heel ondernemend , vasthoudend ,stoer en warm. Verder word ik omschreven als een kleurrijk persoon die staat voor een inclusieve samenleving.

Welke gebeurtenis is bepalend geweest voor jouw karakter?

Ik was vroeger altijd een lang verlegen, dromerig en onzeker meisje. Deze onzekerheid heeft mij lang in de weg gezeten. Het heeft duidelijk een rem gezet op het najagen van mijn dromen. Ik heb altijd muziek gemaakt. Genoot van zingen in een koor en fluit spelen. Na mijn conservatorium opleiding was ik als koordirigente en dwarsfuit docente heel gelukkig en actief. Toch durfde ik nooit echt te gaan voor de grote audities. De grote omkeer kwam jaren later, maar het zaadje werd geplant toen onze oudste zoon op drie jarige leeftijd een hersentumor kreeg. In de wachtkamer tijdens de eerste ingrijpende operatie zei ik tegen mijn man dat, als hij hier uit zou komen ik het leven nooit meer voor lief zou nemen. En hij kwam er uit. Twee operaties en 30 bestralingen later.

Het leven werd geleefd met alle bijbehorende zorgen en angsten, maar ook met heerlijke tijden samen met onze drie kinderen. Ze werden groter en ik pakte mijn muziek steeds intensiever op. Tot ik het van de een op de andere dag ineens zat was en besloot het roer om te gooien. Ik ging meer zingen, produceerde mijn eerste eigen theatershow, vertelde mijn verhaal, schreef mijn eerste song ( On My Way), EP en album( Promises to Go). Twee singles kwamen twee jaar achter elkaar in de Gelderse top 10. Helaas vielen de meeste theatervoorstellingen die gekoppeld zijn aan het album door corona in het water. Toch zag ik mezelf in deze periode enorm groeien als onderneemster. Het lied  ‘On My Way’ vertegenwoordigt nog steeds alles waar ik voor sta; Genieten van onderweg zijn en minder de bestemmingen najagen.

Waar kun jij heel blij van worden?

Heel veel!

Maar ik ga volledig uit mijn plaat als ik voel dat ik geïnspireerd word door iemand of iets. Een soort verliefd gevoel dat ik weer nieuwe dingen kan gaan schrijven, zingen en spelen

Zijn er zaken waar jij spijt van hebt gehad en wil je deze delen met ons?

Nop. Geen spijt. Nooit eigenlijk. Ik vind het wel eens jammer dat ik zo laat ben gaan bloeien. Ik had de inzichten van de afgelopen 7 jaar wel eerder willen hebben, maar aan de andere kant ben ik vreselijk blij en dankbaar dat ik ze überhaupt gehad heb. In mijn song Misty Girl zing ik ‘’listen to your melody” en die heb ik gevonden en gun ik iedereen. Het is méér dan je hart volgen, het is je hart én je ziel volgen in mineur en majeur.

Is jouw herkomst belangrijk voor je en waarom?

Ik voel me wel bevoorrecht dat ik in een vrij land als Nederland ben geboren, ook al is het op dit moment nou niet bepaald rozengeur en maneschijn, zeker niet in de cultuur sector. En ook al word ik de laatste tijd een beetje kriebelig van iedereen die een mening overal over heeft, het kan nog steeds hier. Ik koester dat.

Wat is jouw stip op de horizon? Heb je nog ambities en welke zijn dat?

Stippen genoeg! Bovenaan staat dat ik veel wil zingen en spelen, het liefst in het theater met mijn eigen werk. Ik ben druk bezig met het schrijven van nieuw werk en dit richt zich heel erg op mijn (het) vrouw zijn. Wie ben je als vrouw naast de ‘’rollen’’ als dochter, vrouw, moeder, vriendin…? Mijn eerste song gaat over mijzelf als moeder in de periode dat mijn zoon ziek was. Doen wat je doen moet om deze overweldigende periode door te komen. Ga je vluchten? Of blijf je? Het maakt niet uit, maar doe wat nodig is. Voor mij was dat de muziek waar ik in kon vluchten.

Hoe belangrijk vind jij het om economisch zelfstandig te zijn? En waarom?

Heel belangrijk! Het geeft je vrijheid en eigenwaarde.

Wat vind je van de gelijkwaardige positie van vrouwen op dit moment? En zijn er nog zaken die aandacht vergen? Hoe staat het eigenlijk met onze emancipatie?

Ik zie wel duidelijk een positieve verschuiving binnen de emancipatie, maar ik denk dat er nog veel werk te doen is op gebied van gelijkheid. Ik weet dat in de kunstwereld de kansen gelijkheid voor mannen en vrouwen nog steeds niet hetzelfde is. In Zweden is het ouderschapsverlof veel beter geregeld, ik hoop dat dit ook in Nederland komt.

Welke rol spelen mannen in het hele emancipatieproces volgens jou?

Dat vind ik wel een lastige. Er zijn zoveel verschillende mannen net als dat er zoveel verschillende vrouwen zijn. Er blijven nog steeds bepaalde stereotypen bestaan, ook in Nederland. De vraag is of je daar als vrouw je verantwoordelijkheid in neemt. Ik vind wel dat, zodra je als vrouw op bijvoorbeeld gebied van werk ongelijkheid ervaart je hier werk van moet maken. Ik ben blij dat mijn dochter gezegend is met een vader die in alles vóór gelijkheid is tussen man en vrouw. Daar begint het bewust worden al als meisje.

In maart 2022 zijn de gemeenteverkiezingen. Ga jij stemmen? Heb je al een keuze gemaakt? En vind jij behalve landelijke verkiezingen, de gemeenteraadverkiezingen ook belangrijk en waarom vind je dat?

Absoluut. Ik stem altijd. Ik heb nog geen keuze gemaakt, maar dat gaat zeker gebeuren. Stemmen is één van de mooiste grondrechten die we hebben gekregen en heeft alles te maken met vrijheid.

Wil je andere vrouwen nog iets meegeven? Advies? Tips?

Grijp het leven bij de ballen, Ga in je kracht staan als vrouw en ‘’listen to your melody

Mogen anderen je volgen op jouw sociale media? En waar of onder welke naam kunnen zij je volgen?

Ja hoor, Graag zelfs!

es_pelgrom op instagram of

op Esther Pelgrom op Facebook en LinkedIn

 

terug naar nieuws