Vrouw anno 2022 Marieke Warmelink

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven:
Mijn naam is Marieke Warmelink, ik ben kunstenaar als beroep en met mijn werk zet ik mij in voor gendergelijkheid door middel van kunst.
Dat betekent dat ik voor mijn werk veel projecten initieer. Ik geef lezingen, maak films, schilder en organiseer bijeenkomsten.
Voor mijn werk reisde ik de hele wereld over en kreeg zo inzicht in hoe andere culturen werken, en kon ik mij verbinden met mensen over de hele wereld. Momenteel woon in ik Noord Holland, waar ik met mijn zoon woon. Momenteel werk ik aan een groot project en schilder ik 22 vrouwenportretten van vrouwen in Noord Holland. Dit wordt in de zomer tentoongesteld.
Hoe zou jij jezelf omschrijven en hoe zien anderen jou
Anderen zien me als sterk en krachtig, als een inspiratie, iemand die trouw is aan zichzelf en waar ik in geloof. Als creatief, en een mooi mens.
Zelf ben ik me bewust van dit imago en het klopt ook zeker. Ik ben heel erg trouw aan mijn kunst, mijn wensen, mijn gevoel.
Maar erachter zit een stuk van mezelf wat ik heb moeten leren zichtbaar te maken. Het kwetsbare in mezelf, het zachte heb ik meer naar buiten mogen laten komen van mezelf. Daar heb ik wel hard aan gewerkt.  Ik heb moeten leren dat mijn wensen er ook mogen zijn, en me niet hoef te conformeren.  Het ruimte vrijmaken voor mezelf, wat anderen juist heel erg zien, en daarvoor te gaan staan, dat was echt mijn weg.
Waar kun jij heel blij van worden
Ik wordt blij van de zee. Van hard lachen met vrienden. Samen op avontuur. Nieuwe plekken ontdekken. Van mijn zoon, de dingen die hij doet en zegt. Als ik iets voor elkaar krijg wat ik had gehoopt, wat een groter doel dient, daar wordt ik blij van.
Zijn er zaken waar jij spijt van hebt gehad en wil je deze delen met ons
Het enige waar ik spijt van heb is dat ik in mijn jeugd soms teveel risico heb genomen en wellicht vreemden snel vertrouwde. Gelukkig is dat goed gegaan, maar vaak ook zat dat net op het randje, of was het eigenlijk gewoon toch gevaarlijk.
Ik had een sterke wil,  en zou mijn jongere zelf iets meer voorzichtigheid hebben willen geven.
Ik zocht bewust avontuur op, en soms was het wellicht niet nodig. Avontuur is goed, het heeft mij veel gegeven,  maar zorgen voor je eigen veiligheid is wel net zo belangrijk.
Is jouw herkomst belangrijk voor je en waarom
Ik ben Nederlandse maar voel me eigenlijk juist heel erg betrokken bij vrouwen over de hele wereld. Omdat ik veel gereisd heb met mijn kunst heb ik mij veel thuis gevoeld in andere culturen. Nederlands zijn is eigenlijk ook een mengelmoes van afkomsten. Er is geen een soort nederlander. Onze historie is ontstaan uit nomaden die uit allerlei plekken reisden. En zo voel ik me soms ook. Ik ben geboren in Rotterdam, dat is bij uitstek een verzameling van verschillende culturen. Mijn oma was joods, daardoor trekt het thema van ongelijkheid me wellicht persoonlijk aan. Discriminatie door afkomst of door geloofsovertuiging of wat dan ook vind ik echt onrechtvaardig en ik zal altijd streven voor gelijke kansen en het verdedigen van mensenrechten.
Wat is jouw stip op de horizon? Heb je nog ambities en welke zijn dat
Mijn doel is om vrouwen zichtbaar te maken in de media door middel van kunst. Ik wil daar zelf echt woordvoerder van zijn, en die schaal wil ik uitbreiden, nationaal en internationaal.  Het lijkt me geweldig daarbij op een nog grotere schaal te kunnen samenwerken met grote partners. Mijn platform; Women with a Voice wil ik kunnen opzetten als een echte stichting waardoor ik mijn eigen internationale projecten kan leiden en mensen kan betalen.
Met mijn kunst wil ik niet alleen vrouwen zichtbaar maken maar ook een bewustzijn van gendergelijkheid op de kaart zetten.
Hoe belangrijk vind jij het om economisch zelfstandig te zijn? En waarom
Geld is toch nog vaak macht. Degene die het meeste geld verdient bepaald daardoor vaak ook zijn of haar eigen vrijheid. Als er een afhankelijkheidspositie ontstaat, dan krijg je vaak een situatie waarbij vrijheden worden beperkt, vaak voor de vrouw, vooral als er bijvoorbeeld kinderen worden geboren.
Er ontstaat dan een situatie  met niet besproken regels of verwachtingen die gaan meespelen. Deze verwachtingen komen voort uit oude stigma’s en patronen. Als de vrouw op deze manier afhankelijk wordt kan daar misbruik van gemaakt  worden.
Je krijgt bij vrouwen vaak een situatie waarbij ze langzaam hun vrijheid weer moeten ’terugvechten’ bijvoorbeeld na de geboorte van een kind.
Bij financiele onafhankelijkheid ben je niet afhankelijk van een partner om je eigen vrijheid in te delen. Dat is enorm belangrijk. Het geeft ook kracht om te zien dat je gedragen wordt in de maatschappij, en kan uitblinken in je eigen potentieel.
Wat vind je van de gelijkwaardige positie van vrouwen op dit moment? En zijn er nog zaken die aandacht vergen? Hoe staat het eigenlijk met onze emancipatie
Nederland staat op de 31 ste positie in de gendergelijkheids index. Dat is bepaald geen koploper. Het zou nog 3 generaties duren zou er gelijkheid kunnen ontstaan, dat is veel te traag. Op dit moment is er een loonkloof, een pesioenkloof, en vrouwen dragen nog steeds meer zorgtaken. Ouderschapsverlof mag evenredig verdeeld worden en er zullen echt meer vrouwen in de top moeten komen, op een manier dat bij vrouwen past. Je hoeft echt niet full time te werken om in het management te zitten bijvoorbeeld. De hele cultuur moet veranderen. In de media worden 39,1 % van vrouwen in beeld gebracht en veel al ook als stereotyp neergezet of negatief in beeld gebracht. Dat percentage moet echt omhoog.
Welke rol spelen mannen in het hele emancipatieproces volgens jou
Mannen spelen een enorme belangrijke bijdrage in het proces. Mannen zijn nog steeds bijvoorbeeld in de media meer zichtbaar. Mannen kunnen zichtbaarder toegeven dat we nog steeds in een mannen maatschappij leven. Zij kunnen als voorbeeld kunnen dienen om verantwoordelijkheid te nemen voor dit feit, dan zullen andere mannen daar ook naar luisteren en hun bewustzijn daarover aanpassen. Dan kunnen ze ook bewuster hun eigen vrijheden onder de loep nemen en zich afvragen; Welke gaan ten koste van de vrijheid van een vrouw, en hoe kan ik
bijdragen om meer ruimte vrij te maken voor vrouwen.
Wil je andere vrouwen nog iets meegeven? Advies? 
Ik wil graag vrouwen meegeven vooral zichzelf zichzelf zichtbaar te maken, om je stem te gebruiken. Om je drijfveren, je creativiteit, je passie om te zetten in het nemen van actie. Om niet te denken, ach dat durf ik niet, of dat is niet nodig, nee juist nu is zichtbaarheid meer nodig! Als meer vrouwen zichtbaar en hoorbaar zijn, komt er een gelijkwaardige verdeling in het nemen van beslissingen wereldwijd. Zodra dat gelijk is zal de wereld in mijn ogen zeker veranderen.