Mirella Brok – Vrouw anno 2022

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven
Wie ben ik vandaag, op dit moment … en op dit moment … en nu? Ik typ nu wat er zoal langskomt aan gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd merk ik op dat de tafelpoot tegen mijn been duwt. Daarom verschuif ik mijn werkplek tien centimeter verder naar rechts. Daarna typ ik opnieuw en probeer ik aanwezig te zijn bij jou. Jij leest mijn woorden. Ik vraag me af hoe ik mij met jou kan verbinden.

 

Wat ik nu achter mijn laptop op de site van internationale-vrouwendag.nl doe, dat doe ik dagelijks met de cliënten in mijn praktijk. Ik probeer dit mijn cliënten ook aan te leren. “Ben opmerkzaam op jezelf, de ander en jullie relatie. Maak de keuze om daar iets over te vertellen of erover te zwijgen.”

Hoe zou jij jezelf omschrijven en hoe zien anderen jou
Ik omschrijf mijzelf als liefdespsycholoog, relatietherapeut en schrijfster met een eigen praktijk. Dat werk doe ik met veel plezier. De mensen die ik begeleid noemen mij vaak rustig en geduldig.

Waar kun jij heel blij van worden
Een heuse ontmoeting met mensen maakt mij blij. Voor mij is een ontmoeting echt wanneer ik nieuwsgierig ben naar mijzelf en opensta om geraakt te worden. Als ik ’thuis’ ben bij mezelf, kan ik een ander ontmoeten. Een echte ander die verschilt van mijzelf. Ik hoop tijdens een ontmoeting dat de ander mij ook wil kennen.

Zijn er zaken waar jij spijt van hebt gehad en wil je deze delen met ons
Niets menselijks is mij vreemd. Er zijn dagelijks tientallen dingen die ik achteraf anders aan had moeten pakken. Ik probeer mijn gedrag op te merken, maar hier niet te lang spijt van te hebben. Spijt hebben vind ik nuttig, omdat het kan helpen bij gedragsverandering. Teveel spijt werkt verlammend voor mij. Omdat ik blij ben met wie ik vandaag ben, zie ik mijn onhandige acties als bouwstenen van mijn karakter.

Is jouw herkomst belangrijk voor je en waarom
Mijn herkomst is steeds belangrijker voor mij geworden. Er was een tijd dat ik mijn herkomst achter me probeerde te laten. Dat lukte mij niet. Het staat nu eenmaal vast waar ik vandaan kom. Dat is een gegeven. Ik verander hier niets aan.

 

Tegenwoordig probeer ik mijn herkomst te onderzoeken en soms te omarmen. Hopelijk maakt onderzoek en acceptatie van mijn startpunt mij vrijer om mijn eigen weg te bewandelen.

Wat is jouw stip op de horizon? Heb je nog ambities en welke zijn dat
Het leven heeft verschillende cycli. Ik heb nét een mooie cyclus afgerond. Mijn droom om een goed lopende praktijk voor liefde en relaties neer te zetten, is geslaagd. Ik kan daar nu van genieten. Op mijn gemak kijk ik uit naar een nieuw begin dat mij uitdaagt. Het heeft nog geen vaste vorm, maar het zal creatief worden en plaats krijgen naast mijn praktijk.

Hoe belangrijk vind jij het om economisch zelfstandig te zijn? En waarom
Mijn economische zelfstandigheid vervuld mij met trots, geeft mij vrijheid en zelfvalidatie. Terwijl ik dit typ, merk ik ontroering op. Ik ben ontroert door dankbaarheid. Het is fijn dat ik deze mogelijkheid tot ontwikkeling heb. Want de vrijheid die economische zelfstandigheid mij geeft, bracht mij dichterbij mijn kern.

Wat vind je van de gelijkwaardige positie van vrouwen op dit moment? En zijn er nog zaken die aandacht vergen? Hoe staat het eigenlijk met onze emancipatie
Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde. Ze zijn niet gelijk. Voor mij is dat oké. Ik ben blij om vrouw te zijn en ik kan houden van mannen en vrouwen om wie ze zijn. Wat niet oké is voor mij, is de ongelijkwaardigheid. Die ongelijkheid gaat schuil in hele onderhuidse, ‘kleine’, hardnekkige vanzelfsprekendheden. Hierdoor heb ik de ongelijkheid vaak nog niet bewust door. Ook ik ben gewend geraakt om te ontkennen, weg te wuiven en zelfs weg te kruipen.

 

Volgens mij begint verandering ook dicht op de huid. Ik dien verandering dichtbij mijzelf te zoeken. Door mijzelf te ontmoeten en mijzelf daarna te openen in het contact met de ander. Hierin heb ik nog een hele ontwikkeling te aan. Vast en zeker met verschillende momenten van onhandigheid en spijt. Gelukkig helpt (relatie)psychologie mij op weg.

Welke rol spelen mannen in het hele emancipatieproces volgens jou
De man heeft volgens mij nét zo’n grote rol in emancipatie als de vrouw. We zijn toch samen in deze status quo geraakt, niet? Dan draaien we er ook samen weer uit. Daar geloof ik in. Dat geeft mij hoop.

Wil je andere vrouwen nog iets meegeven? Advies?

Lieve lezers,

 

Onze ontmoeting is bijna voorbij. Als ik bovenstaande nog eens teruglees, dan kom ik tot de volgende samenvatting. Ontmoet ik mezelf, dan ontmoet ik de ander en zorg ik voor de relatie. (Relatie)psychologie helpt mij als de ontmoeting stroef loopt. Voor mij is de kennis voer psychologie een hulpmiddel.

 

Ik gun ieder mens een hulpmiddel. Daarom hoop ik dat je weet wat jou helpt en dat je jouw tool steeds opnieuw inzet. Zoek ook als je een hulpmiddel hebt, steeds naar nieuwe middelen. Zodat je een rijk mens wordt.

Mogen anderen je volgen op jouw sociale media? En waar of onder welke naam kunnen zij je volgen
Ontmoet mij vaker. Bijvoorbeeld door mij te volgen op LinkedIn.