Vrouw anno 2022 Rosanne Gonçalves-Prins

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven
Ik ben Rosanne Gonçalves-Prins en werkzaam als professional organizer en opruimcoach. Dit betekent dat ik mensen helpen bij het organiseren van hun tijd, spullen en huishouden.

Hoe zou jij jezelf omschrijven en hoe zien anderen jou
Ik heb een talent voor organiseren en structuren, dat zie je overal in terug. In mijn werk en in mijn agenda :).

Waar kun jij heel blij van worden
Heerlijk vind ik het als ik anderen kan helpen bij het krijgen van grip en overzicht waarmee mensen weer het gevoel hebben de regie te hebben. En ja, ik kan ook heel blij worden van een geordende, overzichtelijke kast.

Zijn er zaken waar jij spijt van hebt gehad en wil je deze delen met ons
In het algemeen kan ik wat afwachtend zijn. Dat ik bijvoorbeeld net wat langer in een baan blijf hangen dan ik eigenlijk zou willen.

Is jouw herkomst belangrijk voor je en waarom
Mijn herkomst is belangrijk in die zin dat mijn ouders echt een voorbeeld voor mij zijn. Mijn ouders hebben beiden zo goed als altijd fulltime gewerkt waardoor het voor mij ook heel vanzelfsprekend is dat te doen en dat de taken thuis eerlijk verdeeld worden. Ik merk dat mensen die dat niet hebben gehad, daar zich vaker echt aan moeten ontworstelen. Vooral vrouwen kunnen kampen met een schuldgevoel omdat ze ook kiezen voor hun loopbaan.

Wat is jouw stip op de horizon? Heb je nog ambities en welke zijn dat
Ik vind het fantastisch gezinnen te helpen bij het bereiken van een meer evenwichtige thuistaakverdeling, dat zou ik nog meer willen doen.

Hoe belangrijk vind jij het om economisch zelfstandig te zijn? En waarom
Voor mij is economische zelfstandigheid belangrijk, niet alleen met het oog op wat er kan gebeuren – bijvoorbeeld een tijdelijke terugloop in inkomsten – maar ook voor het zelfvertrouwen. Maakt niet uit wat er gebeurt, je redt het wel, dat gevoel vind ik heel belangrijk.

Wat vind je van de gelijkwaardige positie van vrouwen op dit moment? En zijn er nog zaken die aandacht vergen? Hoe staat het eigenlijk met onze emancipatie
Jammer genoeg blijkt telkens weer dat vrouwen meer doen in het huishouden, zeker na de komst van kinderen. Vooral het eigenaarschap – de mentale last – ligt grotendeels bij vrouwen. Als we dit evenwichtiger weten te verdelen, ontstaat er meer ruimte voor zelfontplooiing, maar ook voor de leuke dingen. Alleen of met je gezin. Dat gun ik iedereen.

Welke rol spelen mannen in het hele emancipatieproces volgens jou
Vaak zijn mannen zich helemaal niet bewust van de scheve verdeling. Door te luisteren naar hun partner en zich samen bewust te worden van hoe de taken verdeeld zijn, wordt een belangrijke stap gezet. We blijven nu nog vaak in een ‘welles-nietes’ hangen als het gaat om de taken in het huishouden, als je kijkt naar wie taken uitvoert kan het ook lijken dat er sprake is van een evenwichtige verdeling. Maar ga je kijken naar wie signaleert dat iets gedaan moet worden en vervolgens ook nadenkt wanneer dat zou moeten, dan zijn dat toch de vrouwen.

Wil je andere vrouwen nog iets meegeven? Advies? Tips:
Het is helemaal niet gek als het je soms teveel wordt, met werk en een gezin en het is oke om hulp te vragen. Praat erover met vrienden en je partner, dan kom je al een heel eind.

Mogen anderen je volgen op jouw sociale media? En waar of onder welke naam kunnen zij je volgen
Zeker; insta – opruimcoach.viarosa, Facebook – ProfessionalOrganizervoorjongegezinnen

Website www.viarosa.eu