SYMPOSIUM VROUWELIJK LEIDERSCHAP IN DE SPORT

 Op 8 maart (Internationale Vrouwendag) lanceren we de (her)start van Landelijk Netwerk Vrouwen in de Sport gekoppeld aan online workshop sessies vanuit het thema ” Vrouwelijk Leiderschap in de sport”. 

Een nieuw geluid, een nieuwe aanpak.
Met onze achterban is dit symposium vormgegeven en tijdens het programma wat is ontstaan sturen wij aan op concrete output en verbinding (netwerken) met elkaar.

Programma 8 maart

18.45 uur: Online inloop
19:00 uur:  Start programma met gastvrouw Simone Richardson en (online) gasten; Erna  Truije  ns  (Voorzitter  LNVS) A nneke van Zanen ( NOC*NSF); Caroline Holtgrefe (SER)
19.15 uur:  Uitreiking Vrouw & Sport Prijs door A. Diertensntje
19.30 uur: Start workshops: Kijk voor alle workshops op www.lnvs.nl

 

Workshop 1: Werken vanuit je (vrouwelijke) kracht – durf het verschil te maken

 Ine Klosters
Ine neemt de deelnemers mee in (herkenbare) situaties die je tegenkomt in (sport)organisaties. Dit zijn specifiek situaties waarin er een beroep gedaan wordt op leiderschap en inclusie. Met elkaar brengen de deelnemers aan de workshop de factoren in kaart die van belang zijn om verschil te kunnen maken.

Workshop 2: Krachtig en kleurrijk: over de kracht van diversiteit op leidende posities in de vereniging.

 Astrid Ventevogel
Een sportvereniging is net het “echte leven” en deze moet je besturen vanuit de diversiteit die het vertegenwoordigd. Hoe stel je een goed team samen? Maar ook: hoe breng je groepen in beweging die dit van oorsprong misschien niet zo snel doen. Samen met de deelnemers gaat Astrid op zoek naar inspirerende/ praktische voorbeelden en oplossingen.

Workshop 3: Over ego en zichtbaarheid

 Esther Huijsmans
Geen apen op de apenrots, maar wat dan wel? Esther gaat samen met de deelnemers in op hoe we vrouwelijk leiderschap kunnen definiëren op basis van ego en zichtbaarheid en hoe we een omgeving creëren waarin dit mogelijk is.

Workshop 4: Omdenken: Drijfveren voor mannen om plaats te maken

 Guus Posthumus (KNVB)
Deelnemers worden bij deze workshop gevraagd mee te doen aan een interventie bij een sportvereniging waar de bezetting van het bestuur uitgetekend kan worden. Het gaat over verandermanagement “by practice”. De KNVB is al enige tijd bezig met dit onderwerp en heeft oplossingen bedacht die zij graag breder zouden willen testen/delen.

Workshop 5: Moeders aan zet: hoe bemoedig je binnen de sport dat moeders meer leiderschap in de vereniging (kunnen) pakken?

 Peggy Sno
Peggy is één van deze moeders die ooit langs de kant stond, maar nu in het bestuur zit. Wat waren voor haar de overwegingen en wat werkt volgens haar? Deelnemers worden uitgedaagd om met haar mee te denken wat de faal en succesfactoren zijn om moeders meer leiderschap te laten pakken binnen de sportvereniging.

Workshop 6: “Realisatie van vrouwelijk leiderschap in perspectief van een internationale sport bond”

Jacomine Ravensbergen
Deelnemers worden meegenomen in wat er gebeurt in besturen op internationaal niveau en waar je als vrouw/ of op het thema diversiteit het verschil kunt maken. Jacomine deelt haar ervaringen met de deelnemers en samen wordt gekeken op welke wijze er lering kan worden getrokken (op nationaal niveau) Het gaat over kansen zien en kansen grijpen.

Workshop 8: Fluitend leiderschap: bevorderen van vrouwelijk leiderschap via arbitrage functies.

 Karen Dollé
Karen neemt deelnemers mee hoe haar rol als arbiter haar persoonlijk leiderschap heeft ontwikkeld. Zij gaat met de deelnemers in gesprek over ervaringen en drijfveren die er zijn. Gezamenlijk worden drempels/kansen in kaart gebracht t.b.v. het bevorderen van fluitend vrouwelijk leiderschap.

Workshop 9: Ontwikkelen van bestuurstalent via en in de sport

 Hélène Fobler
Wij willen met de deelnemers in gesprek over de manier waarop in de verschillende sporten bestuurstalent wordt herkend, hoe we ontwikkeling stimuleren met aandacht voor de eigenheid van elk individu. Diversiteit is belangrijk!
In de workshop delen we verhalen, dilemma’s, kansen en bedreigingen en komen we op stoom via het gRoei programma voor jonge sportbestuurders en de commissie Diversiteit en Inclusie van de Roeibond.

Workshop 10: Jong geleerd, oud gedaan: samen voor de jeugd case ABN-AMRO / EIFFEL Hockey Academie

 Mirjam Storm
Vergeet het “wij” en “zij” denken en kom tot constructieve ondersteuning om jeugd zo optimaal mogelijk te faciliteren in hun ontwikkeling. In de workshop neemt Mirjam deelnemers mee in omgang met jeugdspelers / speelsters, clubtrainers en ouders. Met een vrouwelijke touch richting de top.