Vrouwen die hun partner vermoorden
Daar gaat de documentaire ‘Look what you made me do’ over. Een aangrijpende documentaire die werd uitgezonden op NPO2. En terwijl je de laatste minuten van de documentaire kijkt, kun je zien dat er in die tij dweer 5 vrouwen zijn vermoord vanwege geweld door hun partner.
Look what you made me do
Look what you made me do is het verhaal van 3 vrouwen die structureel te maken hebben gehad met geweld. Meer dan 30.000 vrouwen wereldwijd worden mishandel door een partner. Daarvan overlijden veel vrouwen als gevolg van dat geweld.
Deze docimentaire gaat over drie vrouwen. Een Finse, een Nederlandse en een Italiaanse vrouw. Ook zij hebben te maken met geweld door hun partner. Maar na verloop van tijd zijn de vrouwen moe. Ze zijn het geweld zat en nemen daarom het heft in eigen handen.
Het was volgens hen de enige mogelijkheid om het geweld te stoppen. Vrouwen die hun partner vermoorden vanwege geweld is iets wat uiteraard veel minder voorkomt dan het geweld wat vrouwen wordt aangedaan door een partner. Of geweld met dodelijke afloop want we weten: elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord door haar (ex)partner.
Te zien: vrouw die vermoord wordt in een lift
In de documentaire is te beluisteren hoe zij tot die beslissing komen en hoe zij hun partner van het leven beroven. Maar het meest aangrijpende in de documentaire is wel de opame van een man en een vrouw in een lift waarbij de vrouw zo zwaar mishandeld wordt door haar partner dat ze overlijdt. Opgenomen door bewakingscamera’s. Een beeld wat je niet snel loslaat. Een akelig gezicht.
Laura, Rachel en Rosalba waren er van overtuigd dat ook zij in levensgevaar waren en besloten hun partners te vermoorden.
De documentaire is te zien op NPO2
Note: Vrouwenmoord
Femicide is niet beperkt tot een specifieke regio, cultuur of sociaal-economische achtergrond. Het komt voor in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden, en het kan vrouwen van alle leeftijden en achtergronden treffen.
Veel landen hebben wetten en beleidsmaatregelen geïmplementeerd om vrouwen te beschermen tegen geweld, maar de uitvoering en handhaving van deze maatregelen kunnen variëren. Bewustwording, opleiding en inzet van regeringen, wetshandhavingsinstanties en de samenleving als geheel zijn van cruciaal belang om vrouwenmoord effectief te bestrijden.
Internationale organisaties, maatschappelijke organisaties en vrouwenrechtenactivisten werken samen om het bewustzijn te vergroten, wetten te verbeteren en slachtoffers te ondersteunen. Ze streven ernaar om een einde te maken aan het geweld en om vrouwen overal te laten genieten van gelijke rechten en veiligheid.
Het is belangrijk om te benadrukken dat vrouwenmoord een zorgwekkend probleem is dat iedereen aangaat. Door gendergerelateerd geweld te erkennen en aan te pakken, kunnen we samen werken aan een veiligere en meer rechtvaardige wereld voor vrouwen