Vrouwenmoord in het strafrecht

Atria Kennisinstituut is een petitie gestart om op te roepen om vrouwenmoord toe te voegen aan het strafrecht.

Motief: vrouw

Femicide, vrouwenmoord gebeurt vaak. In Nederland gebeurt het zeflfs vaker dan in Italië of Spanje. En toch is de term femicide nog weinig bekend.
In andere landen wordt er al massaal aandacht gegeven aan dit fenomeen. Waarschijnlijk omdat de cultuur daar anders is: het is meer een machocultuur.
We zien regelmatig grootschalige protesten van vrouwen en je kunt op Youtube tal van filmpjes bekijken hoe deze vrouwen strijden.

Ook in Nederland worden twee keer zoveel mannen vermoord als vrouwen maar moord op vrouwen is wel degelijk anders van aard. De moorden op mannen hebben vaker te maken met afrekeningen, het criminele circuit of vechtpartijen.
Vrouwen worden vooral vermoord door hun (ex)partner. Het motief? Vrouw zijn.

Onderzoek op femicide

Al eerder deden Atria Kennisinstituu en Rugers onderzoek en daaruit bleek dat 1 op de 10 jongeren vindt dat je een vriendin mag slaan om zo respect af te dwingen. Wij weten dat je respect zeker niet op deze manier afdwingt. Je creërt angst.
Geweld tegen vrouwen is niet het probleem van vrouwen maar het probleem van mannen die zich hieraan schuldig maken.
Daders van vrouwenmoord zijn over het algemeen mannen. Wat niet wil zeggen dat alle mannen moordernaars zijn maar wij hebben de goede mannen nodig om deze strijd te overwinnen.

Hogere straffen  voor vrouwenmoord

Het strafrecht dient nu echt te worden aangepast. In overleg met Bureau Clara Wichmann wordt een nieuw artikel in het strafrecht voorgesteld.
Het komt hier op neer dat doodslag vanuit seksistisch oogpunt een bijzondere bepaling dient te krijgen. Dat wil zeggen dat dit zwaarder gestraft zou moeten worden.
Als deze regel wordt toegevoegd dan kunnen rechters in de praktijk ook zwaardere straffen geven voor vrouwenmoord.

Nu is het zo dat vrouwenmoord vaak wordt gestraft als zijnde doodslag. Het is lastig te bewijzen dat het hier gaat om een daad met voorbedachte rade. Vaak wordt vrouwenmoord gezien als iets wat in een opwelling gebeurt.
Voor nabestaanden vreselijk want vaak is de straf niet hoger dan maximaal 15 jaar. En dat is iets wat eigenlijk niet vaak wordt opgelegd.
Iedereen weet inmiddels dat de moord op een vrouw niet in een opwelling gebeurt maar juist iets is wat al langer broeit bij de medogenloze dader.
Vaak is er al veel geweld geweest alsvorens de vrouw wordt vermoord.

Het is nu tijd op zwaar te straffen op vrouwenmoord

Daarom is Atria een petitie gestart want veel vrouwenmoorden hadden kunnen worden voorkomen. Atria doet een beroep op de ministers om de wet aan te passen.
Rechters, poolitie, ambtenaren en wijkteams moeten worden bijgeschoold over vrouwenmoord maar ook in het geweld wat zich vaak voorafgaande aan de moord afspeelt.
Het spreekt voor zich dat voorlichting op scholen niet mag ontbreken.

Teken hier de petitie

Wij doen een dringend beroep op al onze lezers. Teken de petitie want vrouwenmoord moet zwaarder worden gestraft.

 

 

terug naar nieuws