Girlpower! Waarom vrouwennetwerken relevanter zijn dan ooit

 

Gelijkheid?

Dat mannen makkelijk werk aan elkaar doorschuiven, is een bekend gegeven. Het is zoveel makkelijker om iemand aan te nemen of in te huren die lijkt op jezelf.
Dat we daarmee niet de gelijkheid krijgen die we zoeken, weten we al jaren.
Afgelopen jaar sprak ik een politica met 35 jaar meer levenservaring. Zij vertelde mij: ik dacht altijd dat als je maar echt wilde als vrouw, je er wel zou komen.
Maar na zoveel jaren in de politiek en het bedrijfsleven weet ze dat dat anders is.

 

Vrouwelijke ondernemer

Zelf ben ik ondernemer. Ik heb nog nooit fulltime gewerkt voor iemand. Ik heb geen idee hoe je door het glazen plafond moet komen als werknemer.
Maar ik ben een vrouw en een onderneemster en zowel privé als zakelijk zie ik dat netwerken als vrouw belangrijker is dan ooit. Even een beeld schetsen hoe ik in mijn wereld zie, die er niet gaat komen zo.
Ik werk als pr agent – ik zit dus in de media met als doel: free publicity aantrekken voor bedrijven. Ik zoek aan de ene kant klanten en aan de andere kant samenwerkingspartners (mensen die ik inhuur) en als laatste pitch ik continu verhalen aan journalisten.
Tot zover over mijn werk.

 

Drie redenen waarom vrouwen elkaar harder nodig hebben dan ooit

  1. Vrouwen zijn hard nodig in de media

Elk jaar wordt er opnieuw onderzoek gedaan naar vrouwen in de media. Er zitten nog steeds veel meer mannen aan tafel bij talkshows dan vrouwen. En áls er dan vrouwen zitten, zijn ze er vaak als slachtoffer in plaats van als expert. Dat helpt helemaal niet voor het beeld van vrouwen. We zijn ook experts, hardwerkende mensen en succesvolle ondernemers. Dus: wees klaar om jezelf te laten zien met waar jij goed in bent.

  1. We hebben economisch nog wat in te halen

Het is niet aan mij om wat te vinden over wel of niet kinderen krijgen en thuis te blijven met hen. Maar dat veel vrouwen financieel niet zelfstandig zijn, is een feit. Dat helpt niet als je gelijkheid nastreeft. Want mocht je relatie op de klippen lopen, dan kun je als vrouw geen kant op (of alleen een kant op waar je liever niet naartoe wilt). Ik wil er daarom voor pleiten om altijd te onderzoeken hoe je een vrouw de opdracht kunt gunnen. Hoe je ook jouw oproep in vrouwengroepen kunt delen als je op zoek bent naar een professional om in te huren. Hoe je ook een vrouwelijke collega kunt vragen die presentatie te doen of voor te dragen voor een functie.

  1. Vrouwen zijn je beste vriendinnen

De meeste support die ik ervaar, komt van vrouwen. Op de een of andere manier begrijpen zij het beste hoe leven als een vrouw af en toe verre van meevalt. De vrouwentribe is er als ik hulp nodig heb, even een luisterend oor zoek of simpelweg een klein advies nodig heb. Dat maakt ons uniek. Zo sprak ik laatst mijn broer: hij was op zoek naar een nieuwe titel voor zijn beroep. Hoe moest hij het noemen? Ik zei: waarom gooi je het niet in wat Facebookgroepen? Hij had geen idee waar ik het over had. Er blijken helemaal geen mannengroepen te zijn die elkaar helpen op Facebook. Ik heb er handenvol, op diverse social media.

Een man gaat het niet voor je doen

Iemand zei ooit dat er een special place in hell is voor vrouwen die elkaar niet helpen. Het is een scherpe manier van zeggen dat het essentieel is om elkaar te steunen en iets te gunnen. Als puntje bij paaltje komt, gaat een man het niet voor je doen.

 

Over Jennifer Delano

Deze column is van onderneemster Jennifer Delano. Met haar bedrijf PRGoeroes houdt zij zich fulltime bezig met het wereldberoemd maken van zakelijke dienstverleners in Nederland. Daarnaast drukt ze vrouwen op het hart om elkaar te helpen. Meer informatie over haar werk en andere blogs: www.JenniferDelano.nl.

de-jennifer-delano-podcast-internationale vrouwendag
marketing-business-corporate-start-up-internationale vrouwendag
2019-09-meerradio-internationale vrouwendag