Vrouwenquotum in musea

Musea doen tegenwoordig veel meer om vrouwelijke kunstenaars te belichten. Sterker nog: een aantal musea heeft een vrouwenquotum als het gaat om het tentoonstellen van kunst.
In de gallerij van het Rijksmuseum hangen werken van vrouwelijke kunstenaars zoals Judtih Leyster, Gesina ter Borch en anderen. Zij hangen tussen de Hollandse meesters. En dat is een mooi begin want onderzoek wijst uit dat slechts 17% van alle tentoongestelde kunstwerken gemaakt is door vrouwen.
Musea zijn zich daar gelukkig meer en meer van bewust. Voor een aantal musea geldt dan nu ook een heus vrouwenquota!

 

Deze top 5 van museum gaan bewust om met kunst van vrouwen

Drenths Museum in Assen.
Aan het eind van 2019 deed het museum onderzoek naar vrouwelijke kunstenaars in hun eigen collectie. Naar aanleiding van het resultaat stelden zij meerdere werken van vrouwelijke kunstenaars tentoon voor het publiek. Werken die nog nooit eerder vertoond werden. Het  museum heeft ook plechtig beloofd vaker en structureel aandacht te geven aan vrouwelijke kunst.

Van Abbemuseum in Eindhoven

Een echte aanrader als je houdt van hedendaagse kunst. Dit museum heeft net als 2 andere musea een vrouwenquotum ingesteld. Dat betekent dat minimaal 50% van de aankopen zullen bestaan uit werken van vrouwen

Fries Museum in Leeuwarden

Ook dit musem heeft een quotum ingesteld. De collectie is heel rijk en divers: van schilderijen tot kasten en van archeologische vondsten tot prachtige kledingstukken en dus ook vanaf nu meer kunst van vrouwen!

Stedelijk Museum in Amsterdam

Dit museum heeft haar beleid aangepast zodat er een balans is ontstaan tussen het tentoonstellen van werken van zowel mannen als vrouwen. Daarnaast vertonen zij veel werken van niet-westerse kunstenaars.

Rijksmuseum in Amsterdam

Uiteraard ontbreekt ook dit museum niet als het gaat om kunst van vrouwen. Het museum is enige tijd geleden een onderzoek gestart naar het vrouwelijke aandeel in de Nederlandse cultuurgeschiedenis en de representativiteit in de collectie.

Vrouwelijke kunstenaars steeds beter zichtbaar

De grote en bekende musea besteden meer en meer aandacht aan vrouwelijke kunst. In de culturele sector is het ‘nieuwe normaal’ al even van start gegaan: vrouwelijke kunstenaars zijn geen uitzondering meer.

Ben jij vrouw en kunstenaar? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal achter jouw kunst! info@internationale-vrouwendag.nl

terug naar home

vrouw en kunst
marciasrtistic internationale vrouwendag vrouw en kunst
vrouw en kunst vrouwendag