Vrouwvriendelijke inrichting bij bedrijven

Bijna elke gemeente is op dit moment druk doende met het opstellen van de lokale inclusie agenda.
De inclusie agenda is een beleid wat zorg draagt voor iedereen: iedereen moet kunnen deelnemen aan de maatschappij, met of zonder beperkingen.
Maar hoe zit het met de inclusie op de werkvloer? En dan met name voor vrouwen? Zijn bedrijven nu goed ingericht voor vrouwen? En wat zou er nog nodig zijn voor een vrouwvriendelijke inrichting?

Vrouwvriendelijke bedrijven, wat houdt dat in?

Het gaat natuurlijk over meer dan alleen het aanwezig zijn van bijvoorbeeld kolfkamers voor pas geworden moeders.
En het gaat ook over meer dan een goede zwangerschapsregeling, ouderschapsverlofregeling of de mogelijkheid voor mannen om parttime te gaan werken.

Mantelzorg

Wat te denken aan het opstellen van beleid op mantelzorgers want laten we wel wezen: het merendeel van de mantelzorgers is vrouw.
Een bedrijf kan daar actief beleid op schrijven.
Onderzoek de mgoelijkheden eens van een inhouse kinderopvang: wat ons betreft een klassieke win-win situatie.

Intimidatie en veiligheid

Daarnaast is het natuurlijk hard nodig om protocollen op te stellen tegen (seksuele ) intimidatie en de veiligheid over het algemeen van vrouwen binnen het bedrijf. Want het gebeurt nog te vaak. We hebben kunnen lezen dat het zelfs in de Tweede Kamer schering en inslag is, dus het lijkt ons dat actie vereist is. Neem de klachten in ieder geval serieus en probeer het niet onder het tapijt te vegen.  Wij horen te vaak dat dit gebeurt en het is niet meer van deze tijd.

Flexwerk oftewel moederuren!

Het is vaak een puzzel die niet af te maken is: de combinatie van werk en zorg. Met en toenemend aantal alleenstaande moeders zal dit toch een belangrijk onderwerp moeten zijn op de agenda’s van bedrijven.
Richt het bedrijf zo in dat het moeder-zijn te combineren is met een fantastische baan. Is het mogelijk om te werken binnen de tijden van school? Natuurlijk kunnen bedrijven ook 1 fulltime baan splitsen in een duo-baan.

Vrouwvriendelijk sfeer door ook de aanwezigheid van kleedkamers en toiletten voor vrouwen

Het klinkt zo vanzelfsprekend maar het is lang niet overal goed geregeld. Het is belangrijk dat vrouwen naar een eigen toiletruimte kunnen gaan en nog belangrijker is een eigen kleedkamer (indien die aanwezig moeten zijn binnen het bedrijf).
Zorg voor tampons en maandverband zodat vrouwen die onverwachts ongesteld worden gebruik kunnen maken van deze middelen.

Overgang

Een ondergeschoven kindje maar de oudere werkneemster krijgt ongetwijfeld te maken met de overgang.
Wellicht zijn er passende voorzieningen die het deze vrouwen makkelijker maakt om door deze periode heen te komen.

Kortom: hoe vrouwvriendelijk zijn de Nederlandse bedrijven en wat kan er nog verbeterd worden?