Waarom is Internationale Vrouwendag nog nodig

Internationale Vrouwendag is nog steeds nodig!

Afgelopen december (2019) hebben wij het vernietigende resultaat kunnen lezen naar aanleiding van het rapport van het World Economic Forum.
Nederland is maar liefst 11 plaatsen op de wereldranglijst gendergelijkheid.
De kloof schijnt alleen maar groter te worden.

Wat gaat er niet goed?

In Nederland is het nog niet zo best gesteld met het bestrijden van huiselijk geweld, zwangerschapsdiscriminatie, gelijke beloning, het aantal vrouwen in de politiek en meer.

Vrouwen die geen contractverlenging krijgen omdat ze zwanger zijn, geen promotie maken, de lease-auto in moeten leveren en in het ergste geval een slecht beoordeling krijgen.
Werknemers zitten nu eenmaal niet te wachten op vrouwen die zwanger zijn.
Dat bleek ook maar weer uit een documentaire van De Monitor, 17-02-2020.
Vrouwen die in een zelfde functie als een man minder betaald krijgen: het is schering en inslag en zolang er nog een taboe ligt op het bespreken van je inkomsten met collega’s zal dit probleem nog wel langer blijven bestaan.
Het gemis aan een vrouwelijke premier kan wellicht ook leiden tot het beperkte aantal vrouwen in de politiek. Hoe kan het toch dat wij al zolang een man aan het roer hebben staan? Gelukkig zijn er tegenwoordig wel ministers op posten die in het verleden, standaard, aan de heren werd toegekend, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat.
Ook huiselijk geweld wil maar niet minderen. Nog steeds worden er vrouwen dagelijks mishandelt en misbruikt en wordt er handel gedreven in meisjes en vrouwen. Ook in Europa.

Over al die andere onderwerpen maar niet te spreken: reclames die rolbevestigend zijn, anticonceptie waar nog steeds de vrouwen in het meeste geval verantwoordelijk voor zijn, het taboe op abortus, kostwinnerschap, ouderschapsverlof en ga zo maar door. Wij doen het in Nederland niet zo goed.

Ook binnen de lokale politiek, gemeenten, is het niet bijster gesteld met emancipatie. Er is simpelweg amper aandacht voor. En dat is jammer want zij staan dicht bij de inwoners en zouden een cruciale rol kunnen spelen bij de emancipatie.

Internationale Vrouwendag is dus nog hard nodig.

Het is ook nodig dat vrouwen zich meer gaan verbinden met elkaar om gezamenlijk actie te voeren.
De Tweede Feministische golf zou een voorbeeld moeten zijn voor de hedendaagse vrouwen.
Hoe kan het dat Nederlandse vrouwen niet meer zo strijdvaardig zijn? Vinden ze het allemaal wel best? Of is het het individualisme wat maakt dat het maar niet wil vlotten met onze emancipatie?

Organisaties die wel strijden

En natuurlijk zijn er organisaties die dagelijks strijden voor de positie van meisjes en vrouwen in Nederland.
Neem bijvoorbeeld het bureau Clara Wichmann die zich al meer dan dertig jaar inzet naar een betere maatschappij voor vrouwen.
Of de Bovengrondse: helder, concreet en vol energie als het gaat om feminisme.

Vraag je je nog steeds af of Internationale Vrouwendag nog nodig is?