Weg met die papieren bekers

Vooruitlopend op de wet waarin nieuwe regels staan over het gebruik van plastic en wegwerp artikelen meende ik een motie te moeten indien tijdens onze gemeenteraad in Steenwijkerland.
Ik riep het college op om alle papieren bekers, de papieren roerstaafjes en de zakjes met melk en suiker van de hand te doen en over te gaan op een duurzaam product.

Het bracht nogal discussie teweeg want waarom zou ik op de zaken vooruit willen lopen?  De wet zou het toch regelen en waren onze koffiebekers nu wel of niet duurzaam. Die vraag bleek cruciaal te zijn voor de raadsleden.
Afijn, we kwamen op het punt dat er geschorst ging worden en zo ging elk raadslid naar de kantine voor een kop koffie.
En daar gingen de papieren bekers weer rijkelijk over de figuurlijke toonbank heen.
Kopje koffie hier, bakje thee daar en hier en daar een bekertje chocolademelk.

Het moet gezegd: wij als raadsleden van Steenwijkerland kunnen bijzonder goed met elkaar door de deur en tijdens de schorsing werd er dan ook smakelijk gelachen om mijn motie. Het was het onderwerp van gesprek.
Draagvlak was er echter niet bemerkte ik.
Wat ik ook zei en wat ik ook pleitte: men zag de noodzaak van het afschaffen van de papieren bekers nog niet zo. Bovendien had de wethouder toegezegd en -gegeven dat onze papieren bekers wel degelijk duurzaam waren.

Humor achter de schermen

Eenmaal terug in de raadzaal proefde ik dat niemand mijn motie zou steunen en dus vond ik dat ik de motie moest intrekken.
Het succes was in ieder geval dat er volop aandacht gegeven was aan papieren bekers en het verduurzamen van wegwerp materiaal.

Aan het eind van de raadsvergadering kwam er een opmerkelijk verzoek van mijn collegaraadslid. Zij verzocht een ieder nog niet naar huis te gaan maar even te verzamelen in de kantine.
En daar kwam Buiten Gewoon Leefbaar aan met een kar vol porselein.

Ieder raadslid kreeg van hen een op maat gemaakt beker met naam en de partij. Meer dan 27 bekers werden er verdeeld.
En dat laat zien dat er binnen onze raad ruimte is voor humor. Dit gebaar werd erg gewaardeerd en dat werd natuurlijk rijkelijk gedeeld op de sociale media.

papieren bekers van steenwijkerland

terug naar nieuws