Zuinigheid met vlijt

Het is een prijzencrisis en alles is binnen een mum van tijd duur geworden.
Mensen met lage en middeninkomens hebben moeite met rondkomen terwijl de grote bedrijven zoals de oliemaatschappijen, supermarkten en energiebedrijven megawinsten boeken.
Van enige empathie bij deze bedrijven is totaal geen sprake.

Zuinig omgaan met energie

De energie is amper nog te betalen voor een grote groep mensen. Op het internet vind je veel tips hoe je kunt besparen maar toch mis ik soms de kleine dingen.
Het gaat vaak over minder lang douchen of de verwarming een graadje lager zetten. Maar met alleen die maatregelen ga je het niet redden.
Er zijn meer dingen die je kunt doen om te besparen op energie, ook als je niet kunt verduurzamen.

* Zet je CV ketel van 80 naar 70 graden
* Kook voor 2 dagen zodat het je minder gas kost
* Ga elektrisch koken. Er zijn ook kookplaten waarbij je van je gewone electra-net gebruik kunt maken zonder ingewikkelde technische ingrepen.
* Trek alle stekkers uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt.
* Kleine vaat kun je prima met koud water afwassen. De afwasmiddelen zijn zo goed dat het vaak niet nodig is met warm water af te wassen.
* Zet je koelkast minder koud
* Douche geen 5 minuten maar 3 minuten en het liefst met lauw of koud water. Je hoeft trouwens niet elke dag te douchen. Gewoon wassen aan de wastafel volstaat ook.
* Vang al het water wat je gebruikt op. Bijvoorbeeld bij het handen wassen of douchen. Dit water kun je gebruiken voor je planten. Je kunt natuurlijk ook een regenton installeren.

* Zet meer kaarsjes aan. Alle kleine beetje helpen
* Heb je een kachel? Gooi je oude kranten niet weg. Maak ze nat en vorm er een bol van. Laat het drogen. Als je deze opbrandt wordt het lekker warm en het scheelt je hout.

Gebruik in ieder geval geen airco. Deze zijn ontzettend slecht voor het mileu en ons klimaat. Is het toch te warm binnen? Bevries dan water in flessen en zet deze voor je fan neer.

Zuinigheid met vlijt bij het boodschappen doen

* Denk aan de basisboodschappen die je nodig hebt en laat de rest liggen. Geen chips of zoetigheid en geen frisdrank. Aardappelen, rijst, brood, groente en de helft minder vlees. Wat heb je echt nodig?
* Onder op de schappen vind je vaak goedkopere producten. Zo kun je een pond koffie kopen bij de Albert Heijn voor € 2,00!
*Stop met roken! Dat zal je veel geld schelen en het duurt maar een dag of 4 voordat je van je ergste afkickverschijnselen af bent.

De brandstofprijzen zijn torenhoog!

Pak wat vaker de trein. Op dit moment zijn de kosten van een treinkaartje net zo duur of soms zelfs goedkoper dan vervoer met je eigen auto. Bovendien kun je in Nederland bijna overal komen met het openbaar vervoer.
Is het minder dan 20 kilometer? Pak dan wat vaker de fiets.