De vergeten topsporters

Eén van de missies van dit platform is aandacht te geven aan vrouw en sport.
De laatste jaren zien wij wel meer aandacht voor vrouwelijke topsporters maar nog steeds gaan de heren vóór de dames.

Vrouw en Sport

Vandaag willen wij aandacht geven aan de ‘vergeten’ topsporters. Vrouwen die hoog scoorden maar waar je eigenlijk niet zo heel veel van hoort.

Sifan Hassan is een Nederlandse atlete van Ethiopische afkomst.
Haar specialiteit is
middellange afstanden, maar doet ook steeds vaker mee aan de wat langere rondes. In 2019 won zij de  de 10.000 meter op het wereldkampioenschap. 

Jiske Gaastra  deed mee met de tweede Friese Elfstedentocht in 1912.  Ze was de eerste vrouwelijke deelneemster aan de Elfstedentocht.

Tollien Schuurman was in de jaren ’30 de snelste vrouw ter wereld! Ze liep de 100 meter in 12 seconden en deed slechts 1x mee met de Olympische Spelen. Ze weigerde mee te doen met de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 omdat ze weigerde ‘voor Hitler’ te lopen.

En wie kent Willy Stähle? Zij was een talent op het gebied van waterskiën. Ze werd in 1971 wereldkampioen bij het onderdeel figuren. In datzelfde jaar werd Stähle uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar.

Bijzondere vrouwen in de sport

Uiteraard zijn er meer van deze topvrouwen in de geschiedenis van sport. Ze zijn ook te vinden in het boek 1001 Vrouwen en als je goed je best doet kun je op de website van NOCNSF ook het één en ander vinden.
Helemaal vergeten worden ze gelukkig dus niet. Vandaag de dag is er meer aandacht voor vrouwen die in de sport een bijzondere prestatie leveren maar toch gaan de heren altijd voor. Dat zou wat ons betreft moeten veranderen. In een tijd waar vrouwen en mannen gelijkwaardig dienen te zijn kan het niet meer zo zijn dat wedstrijden van heren voor gaan op de westrijden van de dames.

terug naar home

vrouw en sport internationale vrouwendag (2)
vrouw en sport internationale vrouwendag (2)
vrouw en sport internationale vrouwendag (3)